ИМКА ДОБРИЧ - Ние изграждаме ...

ПРОГРАМИ

ОСНОВНИ ПРОГРАМИ НА РАБОТА НА ИМКА ДОБРИЧ:

  • КУЛТУРА - КОНЦЕРТИ, ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ, ИНТЕРАКТИВНИ ИГРИ, РОЛЕВИ ИГРИ, КУЛТУРНО-ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ, СПЕКТАКЛИ, АНИМАЦИЯ, МУЗИКАЛНИ ПРОГРАМИ, ФОРУМ ТЕАТЪР, ИНТЕРКУЛТУРНИ ОБМЕНИ И КОМУНИКАЦИИ, МЕЖДУНАРОДНИ ОБМЕНИ И ДРУГИ.
  • ОБРАЗОВАНИЕ - ФОРМАЛНО И НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ, КУРСОВЕ, СЕМИНАРИ, КОНФЕРЕНЦИИ, ОБУЧЕНИЯ, ДЕБАТИ И ДРУГИ
  • СПОРТ - СПОРТНИ ИНИЦИАТИВИ, ЛАГЕРИ, ТРЕКИНГ ТУРОВЕ, ВЕЛО-ТУРОВЕ, ТУРИЗЪМ, ОБИКОЛКИ НА БЪЛГАРИЯ И ДРУГИ

Продължителни програми: младежки проекти за борба с дискриминацията и на тема гражданско участие; програма за борба с агресията в училище; международни обмени

Проектът "Музикотерапия за добри деца" прераства в постоянна програма за музикотерапия за деца, която се реализира от екипа на ИМКА Добрич

„Музикотерапия за добри деца" радва най-малките с музикални ателиета, развива техните таланти и бори агресията в училище

 

Екипът на ИМКА Добрич за пореден път зарадва деца от ОУ „Христо Ботев" в края на октомври 2017 г. с ателие по музика, рисуване и приложни изкуства в рамките на „Музикотерапия за добри деца". В сряда 23 деца от 2а и 2б се потопиха във вълшебството на изкуството като пяха, дирижираха, рецитираха, тактуваха, свириха на инструменти, твориха на тема есен и музика. В проекта се включиха повече от 100 деца от началните курсове на училището и обхвана период от две години. Ателиетата са част от „Музикотерапия за добри деца" на ИМКА Добрич и вече традиционни и дълго чакани от малките. Вече две години в тези ателиета децата се учат да се себеизразяват с помощта на изкуството и развиват умения като чувствителност, взаимопомощ, концентрация, приложни умения, слух, чувство за ритъм, въображение, двигателна и слухова памет, музикалност, сръчност и много други.

Още в началото на въпрос харесва ли им музикотерапията, всички отговарят в хор с възторг и искат ателиетата да са дълги. На въпроси какво им харесва в музикотерапията, те отговарят „всичко". В тях всички искрено се веселят и искат да творят. Децата вече са свикнали с многообразието от занимания и много бързо се настройват на творческа вълна. Изобилието от материали и музикални инструменти е винаги неразделна част от ателиетата и дава възможност на децата от класовете да се изявят в това, в което се чувстват уверени и най-добри.

В началото на музикотерапията второкласниците рисуваха на тема музика, музикални инструменти, като специален акцент беше поставен на българските фолклорни инструменти. Те вложиха много старание, защото техните творби ще бъдат показани в рамките на изложба в училището под надслов „Музикотерапия за добри деца". В ателието в сряда много забавен момент се оказа когато рисувайки, децата отгатваха различни музикални гатанки. Те показаха завидни знания по отношение на видовете музикални инструменти и към какви семейства на музикални инструменти те принадлежат.

„Екипът ни от ИМКА Добрич забелязва значителен напредък у децата в следствие на заниманията по музикотерапия. Те се чувстват специални и се готвят с нетърпение за срещата с нас. В предишни занимания по музикотерапия те се запознаха с музикалните темпа и сега лесно правят разлика между темпа като ленто, модерато и виваче. Много по-лесно боравят и се себеизразяват с музикалните инструменти, които носим. Децата все по-добре се концентрират, все повече си помагат и успяват да реализират много повече задачи на високо ниво за много по-кратко време. Те са много по-дисциплинирани и усмихнати, което се спомага от забавните упражнения, изкуството и доброто отношение. Днешните деца страдат от липса на достатъчно внимание, което отключва у тях нежелана агресия. Нашият екип работи по методология, която спомага развиването на талантите на децата и ги прави по-добри хора", споделя координаторът на проекта „Музикотерапия за добри деца".

Много от задачите в сряда бяха не само забавни, но целяха децата да развият своето въображение, самоувереност, речева техника, двигателна и слухова памет, чувството им за ритъм, музикалност. Стаята изведнъж оживява с песни за есента, стихотворения за есента, гатанки, докато децата рисуваха и оцветяваха. Най-креативни бяха децата в работата на тема птички – те имитираха звуци, изрязваха картончета с форма на лястовички, врабчета, лебеди, цветенца. Някои деца създадоха и птички по памет и ги наредиха на цветни гирлянди в ято. Песните, които пееха докато творят, ги настроиха на тема есен и цветовете на есента и вдъхновиха да събират есенни листа за хербарий.

Специалистите от ИМКА Добрич и училището прилагат метода за работа „Шулверк" с децата. Той е комплексен и подходящ за всички деца, дори и за деца със специални потребности. Всички деца се включиха с голямо желание и след като се потопиха в звуците на есента, те се пренесоха в една въображаема гора с прекрасни звуци и животни. Всичко това им помага да развиват чувствителност и усещане за красивото и доброто.

„При началните ателиета децата работиха повече с перкусионни инструменти, с които отчитаха ритъм, тъй като тези инструменти са достъпни. В ателието в сряда децата не само изпяха познати рефрени от песни за есента, но и си акомпанираха на бонгоси. Всички деца, които се изявиха със солови песни и стихотворения, винаги бяха поощрявани с щедри аплодисменти от своите съученици, както се случва в голямата оркестрова зала. Това ги учи да ценят таланта и труда на своите връстници", сподели още председателят на ИМКА Добрич.

След поредица от работни ателиета по „Музикотерапия за добри деца" малките второкласници успешно съчетават песни с двигателни упражнения, творят по мелодия и тема, разиграват драматизации по теми, усвояват приложни изкуства, отговарят на музикални гатанки и задачи, свирят на музикални инструменти. Всички деца разбраха, че вече владеят поне един музикален инструмент, а именно – човешкия глас. В ателиетата децата все успешно съчетават пеене с рисуване или слушане с разбиране и приложни изкуства и това им помага да се концентрират по-добре.

Целта на ателиета по „Музикотерапия за добри деца" е децата да развиват своите силни страни, а екипът на ИМКА Добрич се постара да им предостави множество разнообразни материали и техники за приложни изкуства. Децата много се увлякоха и в игрите с музикални инструменти. Творбите от това ателие ще бъдат изложени и в изложба в училището, за да са достъпни до връстниците и родителите на децата, взели участие в „Музикотерапия за добри деца".

По проекта „Музикотерапия за добри деца" се работи по методологията на Карл Орф и се използват разнообразни перкусионни, духови и клавишни инструменти. Работи се по познати мелодии, песни от учебната програма по музика. Приложните ателиета са важен елемент в работата с малките по проекта, тъй като дават възможност към всяко дете да се подходи индивидуално според уменията и предпочитанията. Екипът на ИМКА предлага иновативен подход и провокира децата към повече въображение, повече съпричастност един към друг и повече взаимопомощ.

„Идеята за този проект се роди от наблюденията ни за нарастваща агресия сред малките.Затова се стараем чрез много музика, театър и изкуство децата да се забавляват и учат на етика, морал, добро поведение и толерантност. Използваме методология, която е доказана в други държави като особено успешна. Чрез нея децата развиват множество умения, като концентрация, въображение, музикални знания, памет, ораторскии певчески умения, двигателни умения, слух, координация, сръчност, емпатия и много, много други. Вярваме, че с „Музикотерапия за добри деца" малките наистина стават по-чувствителни, по-умни и по-добри един към друг", споделя председателят на ИМКА Добрич и координатор на проекта.

Чрез „Музикотерапия за добри деца" децата имат достъп до професионални музиканти, артисти, психолози и имат възможността да изпробват музикални и арт-подходи за себеизразяване. Цели се превенция на нарастващото насилие в училище от ранна детска възраст. Проектът включва креативни методи за работа чрез музика и музикални инструменти, достъпни за децата, рисуване, театър и приложни изкуства. Разчита се на активното участие на децата, а и на родителите като подкрепяща среда. Всяко дете е уникално и подходът развива артистичните и музикални умения, чрез които детето най-добре изразява чувствата си.

Подходът предлага индивидуална и групова работа. Цели да стимулира толерантности се основава на активното участие на децата и включва подкрепата на обкръжаващата ги среда – родители, учители, приятели. Проектът е финансиран от фондация „Работилница за граждански инициативи", по програма „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето", с финансовата подкрепа на фондация „ОУК".„Музикотерапия за добри деца" си поставя за цел да възпитава подрастващото поколение в добри граждани и да развива техните личностни умения като ги учи на толерантност, добрина и чувствителност.

Видео за "Музикотерапия за добри деца"
https://youtu.be/v_gkzZ-1jCs

#музикотерапиязадобридеца

Във връзка с работата с деца ИМКА Добрич прие детска политика:
https://drive.google.com/open?id=1ihzNEgPRSr4wfQBrwqmBtvJ_4liw4o1D

Този уебсайт е осъществен с помощта на www.ngobg.info