ИМКА ДОБРИЧ - Ние изграждаме ...

НОВИ ПРОЕКТИ

Детска изложба под надслов "Музикотерапия за добри деца"

наредиха в ОУ "Христо Ботев" в Добрич


Цветна изложба под надслов „Музикотерапия за добри деца" с рисунки и творби от картон и прежда наредиха днес учениците от вторите класове на ОУ „Христо Ботев". Изложбата е част от двугодишен проект, базиран на методологията „Шулверк" на композитора Карл Орф, който съчетава занимания по музика, рисуване и приложни изкуства и театър.

В изминалата година близо 60 деца се включиха в занимания по пеене, музика, приложни изкуства, рисуване и театър в рамките на „Музикотерапия за добри деца". Всички се включиха с голямо желание и с гордост показват плодовете на своя труд от последните работни ателиета с екипа на ИМКА Добрич. Ателиетата по музика и рисуване са част от „Музикотерапия за добри деца" на ИМКА и вече традиционни и дълго чакани от малките.

Вече две години в тези ателиета децата се учат да се себеизразяват с помощта на изкуството и развиват умения като чувствителност, взаимопомощ, концентрация, приложни умения, слух, чувство за ритъм, въображение, двигателна и слухова памет, музикалност, сръчност и много други. Малките таланти рисуваха и твориха под звуците на класическа музика за деца, пяха песни от учебната програма по музика докато оцветяваха и редиха пъстри птички в цветни ята.

Пъстра палитра от фантазия, отлично съчетание на цветове и неповторима индивидуалност струи от изложбата още на входа на ОУ „Христо Ботев". В нея има рисунки на маракаси, на цветни китари, на вълшебни цигулки и музикални ноти, на любими приказни герои, на пеещ роял, гайда, тъпан, дайре, фолклорни шевици и танцьори и усмихнати рок музиканти с китари. От всички творби личи отношението на децата към музиката и любов към изкуството. Сред рисунките от изложбата „прелитат" шарени лястовички, врабчета, синигерчета, щъркел, лебед и какви ли не още райски птици, плод на детското въображение, сръчност и любов. Детската изложба „Музикотерапия за добри деца" дава възможност на децата с гордост да покажат на връстниците и учителите си своите творби. Изложбата дава и пореден повод за радост на родителите, които посрещат малките от училище.

„Екипът ни от ИМКА Добрич забелязва значителен напредък у децата в следствие на заниманията по музикотерапия. Те изпитват искрена радост от досега до музикални инструменти, с които в домашна среда не са се докосвали. Децата от класовете по музикотерапия се чувстват специални и се готвят с нетърпение за срещата с нас. Много по-лесно боравят и се себеизразяват чрез изкуство. В класа няколко деца са с изключително чувство за съчетание на цветовете и заявяват, че искат да станат художници. Има момиченце, което е балерина и иска това да е бъдещата й професия. Голяма част заявяват, че искат да се научат да свирят на китара при пореден досег до акустичната китара. Работим както с изявени таланти, така и с деца със специални потребности и всички развиват уменията, в които са най-добри. Децата все по-добре се концентрират, все повече си помагат и успяват да реализират много повече задачи на високо ниво за много по-кратко време. Те са много по-дисциплинирани и усмихнати в часовете по музикотерапия, а изкуството им помага да се представят добре и по другите предмети. Днешните деца страдат от липса на достатъчно внимание. В нашите ателиета те се чувстват значими, оценени и щастливи. Нашият екип работи по методология, която спомага развиването на талантите на децата чрез игра и ги прави по-добри хора", споделя координаторът на проекта „Музикотерапия за добри деца".

Специалистите от ИМКА Добрич и училището прилагат метода за работа „Шулверк" с децата. Той е комплексен и подходящ за всички деца, дори и за деца със специални потребности. Всички деца се включиха с голямо желание и след като се потопиха в звуците на есента, те се пренесоха в една въображаема гора с прекрасни звуци и животни. Всичко това им помага да развиват чувствителност и усещане за красивото и доброто. Целта на ателиета по „Музикотерапия за добри деца" е децата да развиват своите силни страни, а екипът на ИМКА Добрич се постара да им предостави множество разнообразни материали и техники за приложни изкуства. Децата много се увлякоха и в игрите с музикални инструменти.

След поредица от работни ателиета по „Музикотерапия за добри деца" малките второкласници успешно съчетават песни с двигателни упражнения, творят по мелодия и тема, разиграват драматизации по теми, усвояват приложни изкуства, отговарят на музикални гатанки и задачи, свирят на музикални инструменти. В ателиетата децата все по-успешно съчетават пеене с рисуване или слушане с разбиране и приложни изкуства и това им помага да се концентрират по-добре в училище.

Чрез „Музикотерапия за добри деца" децата имат достъп до професионални музиканти, артисти, психолози и имат възможността да изпробват музикални и арт-подходи за себеизразяване. Цели се превенция на нарастващото насилие в училище от ранна детска възраст. Проектът включва креативни методи за работа чрез музика и музикални инструменти, достъпни за децата, рисуване, театър и приложни изкуства. Разчита се на активното участие на децата, а и на родителите като подкрепяща среда. Изложбата с творбите на децата дава възможност децата да бъдат оценени и поощрени. Всички участници ще получат и сертификат за участие и придобити умения по проекта „Музикотерапия за добри деца". Всяко дете е уникално и подходът развива артистичните и музикални умения, чрез които детето най-добре изразява чувствата си.

Подходът предлага индивидуална и групова работа. Цели да стимулира толерантности се основава на активното участие на децата и включва подкрепата на обкръжаващата ги среда – родители, учители, приятели. Проектът е финансиран от фондация „Работилница за граждански инициативи", по програма „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето", с финансовата подкрепа на фондация „ОУК".„Музикотерапия за добри деца" си поставя за цел да възпитава подрастващото поколение в добри граждани и да развива техните личностни умения като ги учи на толерантност, добрина и чувствителност.

******************

„Музикотерапия за добри деца" радва най-малките с музикални ателиета, развива техните таланти

и бори агресията в училище

 

Екипът на ИМКА Добрич за пореден път зарадва деца от ОУ „Христо Ботев" с ателие по музика, рисуване и приложни изкуства в рамките на „Музикотерапия за добри деца". В сряда 23 деца от 2а и 2б се потопиха във вълшебството на изкуството като пяха, дирижираха, рецитираха, тактуваха, свириха на инструменти, твориха на тема есен и музика. Ателиетата са част от „Музикотерапия за добри деца" на ИМКА Добрич и вече традиционни и дълго чакани от малките. Вече две години в тези ателиета децата се учат да се себеизразяват с помощта на изкуството и развиват умения като чувствителност, взаимопомощ, концентрация, приложни умения, слух, чувство за ритъм, въображение, двигателна и слухова памет, музикалност, сръчност и много други.

Още в началото на въпрос харесва ли им музикотерапията, всички отговарят в хор с възторг и искат ателиетата да са дълги. На въпроси какво им харесва в музикотерапията, те отговарят „всичко". В тях всички искрено се веселят и искат да творят. Децата вече са свикнали с многообразието от занимания и много бързо се настройват на творческа вълна. Изобилието от материали и музикални инструменти е винаги неразделна част от ателиетата и дава възможност на децата от класовете да се изявят в това, в което се чувстват уверени и най-добри.

В началото на музикотерапията второкласниците рисуваха на тема музика, музикални инструменти, като специален акцент беше поставен на българските фолклорни инструменти. Те вложиха много старание, защото техните творби ще бъдат показани в рамките на изложба в училището под надслов „Музикотерапия за добри деца". В ателието в сряда много забавен момент се оказа когато рисувайки, децата отгатваха различни музикални гатанки. Те показаха завидни знания по отношение на видовете музикални инструменти и към какви семейства на музикални инструменти те принадлежат.

„Екипът ни от ИМКА Добрич забелязва значителен напредък у децата в следствие на заниманията по музикотерапия. Те се чувстват специални и се готвят с нетърпение за срещата с нас. В предишни занимания по музикотерапия те се запознаха с музикалните темпа и сега лесно правят разлика между темпа като ленто, модерато и виваче. Много по-лесно боравят и се себеизразяват с музикалните инструменти, които носим. Децата все по-добре се концентрират, все повече си помагат и успяват да реализират много повече задачи на високо ниво за много по-кратко време. Те са много по-дисциплинирани и усмихнати, което се спомага от забавните упражнения, изкуството и доброто отношение. Днешните деца страдат от липса на достатъчно внимание, което отключва у тях нежелана агресия. Нашият екип работи по методология, която спомага развиването на талантите на децата и ги прави по-добри хора", споделя координаторът на проекта „Музикотерапия за добри деца".

Много от задачите в сряда бяха не само забавни, но целяха децата да развият своето въображение, самоувереност, речева техника, двигателна и слухова памет, чувството им за ритъм, музикалност. Стаята изведнъж оживява с песни за есента, стихотворения за есента, гатанки, докато децата рисуваха и оцветяваха. Най-креативни бяха децата в работата на тема птички – те имитираха звуци, изрязваха картончета с форма на лястовички, врабчета, лебеди, цветенца. Някои деца създадоха и птички по памет и ги наредиха на цветни гирлянди в ято. Песните, които пееха докато творят, ги настроиха на тема есен и цветовете на есента и вдъхновиха да събират есенни листа за хербарий.

Специалистите от ИМКА Добрич и училището прилагат метода за работа „Шулверк" с децата. Той е комплексен и подходящ за всички деца, дори и за деца със специални потребности. Всички деца се включиха с голямо желание и след като се потопиха в звуците на есента, те се пренесоха в една въображаема гора с прекрасни звуци и животни. Всичко това им помага да развиват чувствителност и усещане за красивото и доброто.

„При началните ателиета децата работиха повече с перкусионни инструменти, с които отчитаха ритъм, тъй като тези инструменти са достъпни. В ателието в сряда децата не само изпяха познати рефрени от песни за есента, но и си акомпанираха на бонгоси. Всички деца, които се изявиха със солови песни и стихотворения, винаги бяха поощрявани с щедри аплодисменти от своите съученици, както се случва в голямата оркестрова зала. Това ги учи да ценят таланта и труда на своите връстници", сподели още председателят на ИМКА Добрич.

След поредица от работни ателиета по „Музикотерапия за добри деца" малките второкласници успешно съчетават песни с двигателни упражнения, творят по мелодия и тема, разиграват драматизации по теми, усвояват приложни изкуства, отговарят на музикални гатанки и задачи, свирят на музикални инструменти. Всички деца разбраха, че вече владеят поне един музикален инструмент, а именно – човешкия глас. В ателиетата децата все успешно съчетават пеене с рисуване или слушане с разбиране и приложни изкуства и това им помага да се концентрират по-добре.

Целта на ателиета по „Музикотерапия за добри деца" е децата да развиват своите силни страни, а екипът на ИМКА Добрич се постара да им предостави множество разнообразни материали и техники за приложни изкуства. Децата много се увлякоха и в игрите с музикални инструменти. Творбите от това ателие ще бъдат изложени и в изложба в училището, за да са достъпни до връстниците и родителите на децата, взели участие в „Музикотерапия за добри деца".

По проекта „Музикотерапия за добри деца" се работи по методологията на Карл Орф и се използват разнообразни перкусионни, духови и клавишни инструменти. Работи се по познати мелодии, песни от учебната програма по музика. Приложните ателиета са важен елемент в работата с малките по проекта, тъй като дават възможност към всяко дете да се подходи индивидуално според уменията и предпочитанията. Екипът на ИМКА предлага иновативен подход и провокира децата към повече въображение, повече съпричастност един към друг и повече взаимопомощ.

„Идеята за този проект се роди от наблюденията ни за нарастваща агресия сред малките.Затова се стараем чрез много музика, театър и изкуство децата да се забавляват и учат на етика, морал, добро поведение и толерантност. Използваме методология, която е доказана в други държави като особено успешна. Чрез нея децата развиват множество умения, като концентрация, въображение, музикални знания, памет, ораторскии певчески умения, двигателни умения, слух, координация, сръчност, емпатия и много, много други. Вярваме, че с „Музикотерапия за добри деца" малките наистина стават по-чувствителни, по-умни и по-добри един към друг", споделя председателят на ИМКА Добрич и координатор на проекта.

Чрез „Музикотерапия за добри деца" децата имат достъп до професионални музиканти, артисти, психолози и имат възможността да изпробват музикални и арт-подходи за себеизразяване. Цели се превенция на нарастващото насилие в училище от ранна детска възраст. Проектът включва креативни методи за работа чрез музика и музикални инструменти, достъпни за децата, рисуване, театър и приложни изкуства. Разчита се на активното участие на децата, а и на родителите като подкрепяща среда. Всяко дете е уникално и подходът развива артистичните и музикални умения, чрез които детето най-добре изразява чувствата си.

Подходът предлага индивидуална и групова работа. Цели да стимулира толерантности се основава на активното участие на децата и включва подкрепата на обкръжаващата ги среда – родители, учители, приятели. Проектът е финансиран от фондация „Работилница за граждански инициативи", по програма „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето", с финансовата подкрепа на фондация „ОУК".„Музикотерапия за добри деца" си поставя за цел да възпитава подрастващото поколение в добри граждани и да развива техните личностни умения като ги учи на толерантност, добрина и чувствителност.

****************************************************************

С музика и забавни работни ателиета ИМКА Добрич учи децата на толерантност

ИМКА Добрич продължава с голям успех иновативния двугодишен проект „Музикотерапия за добри деца", който предлага начини за социално включване на деца в риск и третира проблема на нарастваща агресия в училище от най-ранна детска възраст. Проектът се основава на комбинация от музикални и артистични подходи и заимства елементи от световно известната и утвърдена методология на композитора Карл Орф „Шулверк".

Проектът на ИМКА Добрич обхваща близо 100 деца от началните и предучилищни класове на ОУ "Христо Ботев", които са подбрани от екипа на организацията. Чрез проекта децата имат достъп до професионални музиканти, артисти, психолози и имат възможността да изпробват музикални и арт-подходи за себеизразяване. Цели се превенция на нарастващото насилие в училище от ранна детска възраст. Проектът включва креативни методи на работа чрез музика и музикални инструменти, достъпни за децата, рисуване, театър и приложни изкуства. Разчита се на активното участие на децата, а и на родителите. Всяко дете е уникално и подходът развива артистичните и музикални умения, чрез които детето най-добре изразява чувствата си. По случай началото на учебната година екипът на ИМКА Добрич организира театрален спектакъл и работни ателиета за деца за изработване на множество сувенири, бижута, перкусионни инструменти, които ще ползват в работните ателиета по проекта.
Проектът е финансиран от фондация „Работилница за граждански инициативи", по програма „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето", с финансовата подкрепа на фондация „ОУК".„Музикотерапия за добри деца" си поставя за цел да възпитава подрастващото поколение в добри граждани и да развива техните личностни умения. Подходът предлага индивидуална и групова работа. Цели да стимулира толерантности се основава на активното участие на децата и включва подкрепата на обкръжаващата ги среда – родители, учители, приятели.

*********************************

С голям успех завърши еко-проектът "Добри деца в еко-действие" и даде обещаващо начало на множество еко-инициативи в ИМКА Добрич

**********************************

Кметът Йордан Йорданов откри изложба „Добри деца в еко-действие" на ИМКА Добрич  

 На 17.06.2016 от 11 ч. се състоя тържествено откриване на изложбата „Добри деца в еко-действие" на ИМКА Добрич. Над 50 еко-сувенири, рисунки, пана, кукли и бижута от екологично чисти материали са изложени на втория етаж в сградата на Общината. Кметът Йордан Йорданов тържествено откри изложбата и даде висока оценка на всички творби и на дейностите на ИМКА Добрич. Той подчерта, че децата са бъдещето на града и адмирира мисията на организацията да изгражда силни деца, силни семейства и силни общности. Талантливи деца от Детска градина №8 „Бодра смяна" изнесоха програма на екологична тематика. Песен със зеленото послание „Да пазим природата" и стихотворения за околната среда естествено увлякоха всички гости на откриването на изложбата в темата и основните цели на инициативата.

Близо сто деца, доброволци, общественици и специалисти се включиха в проекта „Добри деца в еко-действие" на ИМКА Добрич, който цели да се насърчават най-малките към отговорно поведение към околната среда. В проекта се включиха деца от втори и трети клас на СОУ „Петко Рачов Славейков" и ОУ „Христо Ботев". Те участваха в различни творчески работилници, игри на еко тематика и се забавляваха и учиха как да живеят в хармония с природата с театрален спектакъл и драматизации. В рамките на шест месеца чрез забавни работилници, интересни екологични мисии и театър на тема разделно сметосъбиране и как да живеем в хармония с природата, децата се учиха на отговорно отношение към околната среда. Забавни ателиета по приложни изкуства увлякоха малките, които развихриха своя талант. В поредица от паралелни работилници сръчните им ръчички твориха красота от даровете на природата и дадоха нов живот на шишарки, мидички, рапани, листа и др.

По време на работилниците децата изпробваха многобройни техники, като напр.  оцветяваха керамика, шишарки, фигури, рисуваха с пръсти, правиха кукли от картон, създаваха красиви картички, изпробваха квилинг техника, редиха синци, изработваха пана и бижута от макарони, боб, гевреци, рисуваха върху плат, моделираха с пластилин, изработваха украса на цветя и декоративни кукли на пръчки. Всички деца се оказаха много добри в приложните изкуства и резултатите са изключително разнообразни и впечатляващи. Добричлии могат да им се порадват в следващите седмици. В рамките на проекта „Добри деца в еко-действие" децата се радваха и на театрален спектакъл за разделното сметосъбиране, създаден специално за тях.

Изложбата „Добри деца в еко-действие" дава успешен завършек на проекта на ИМКА Добрич и убеждава всички посетители, че подобни инициативи, които възпитават добри, умни и отговорни към природата деца, трябва да продължават.

„Идеята за този проект бе провокирана от множество разговори с деца и родители, с които работим по наши проекти. Екологията не е приоритет в мисленето на хората. Живеем на високи обороти. Живеем за мига. Не мислим за идващото поколение и не сме отговорни към природата. Статистиките показват, че повечето хора в България не виждат полза от разделното сметосъбиране като смятат, че всичко отива на едно място. Още по-стряскащи са данните, че България  е на челни позиции по количество смет на глава от населението. Затова смятаме, че е важно да учим децата от малки на отговорно поведение към природата, за да може всичко, което изхвърляме да може да се превърне отново в ресурси. Всички дейности по проекта „Добри деца в еко-действие" помогнаха на децата-участници да опознаят природата по-добре, да научат какво ни дава тя и да се запознаят как можем да я пазим и да се отнасяме към нея по-добре. Целта е децата и родителите им да повишат знанията си за разделното сметосъбиране, да научат за вредата от пластмасата в околната среда, за това, да са по-пестеливи с разхода на хартия, за да опазваме нашата гора. Екипът ни смята, че изложбата ще вдъхнови много от децата-посетители за творчество с даровете от природата. Това е чудесен начин да се забавляват по време на лятната ваканция. Вярваме, че „Добри деца в еко-действие" е само началото на поредица екологични проекти, с които ще се ангажираме за в бъдеще", споделя Кита Бончева, председател на У.С. на ИМКА Добрич.  

В проекта се работи с екологично чисти материали, материали от природата и се избягва употребата на пластмаса и найлон.

В рамките на шест месеца проектът повиши самосъзнанието на децата за отговорно отношение към природата и ги направи по-добри граждани от малки. Той е подкрепен по програма „Съгради промяна", финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот" чрез фондация „ЕкоОбщност" и съфинансиран от ИМКА Добрич. 

----------------------------------------------

ИМКА Добрич учи деца на разделно сметосъбиране чрез театър и творчески ателиета


Близо сто деца, доброволци и специалисти се включиха в проекта „Добри деца в еко-действие" на ИМКА Добрич, който цели да се насърчават най-малките към отговорно поведение към околната среда. 
В петък, 27 май, деца от втори и трети клас на СОУ „Петко Рачов Славейков" и ОУ „Христо Ботев" се включиха в различни забавни работилници, игри на еко тематика и се забавляваха и учиха как да живеят в хармония с природата с театрален спектакъл и драматизации. Чрез забавни работилници, интересни екологични мисии и драматизации на тема разделно сметосъбиране и как да живеем в хармония с природата, децата се учиха как да опазват природата. Забавни ателиета по приложни изкуства увлякоха малките, които развихриха своя талант и сръчните им ръчички в поредица от паралелни работилници твориха красота от даровете на природата. Малките оцветяваха керамика, шишарки, фигури. Изпробваха и грънчарско колело. Изключителен интерес предизвикаха рисунките с положена боя на пръстите. Други рисуваха и твориха на тема цветя, пеперуди, любимо животно. Трети разиграха малки сценки. Всички изпробваха идеи за игри на открито в природата. Невероятни пана и колажи от макарони, боб, леща, гевреци и др. сътвориха малките сръчковци. Момиченцата правиха бижута от прежда и макарони. По-сръчните направиха картички с квилинг украса или по модел. Някои деца тъкаха на стан, а други изпробваха художествения си талант върху тениски и торбички със специални боички. Най-бързите и сръчните деца изпробваха по две-три техники и бяха много убедителни в знанията си за разделното сметосъбиране и за вредата от найлоновите торбички. В края на ателиетата масите се оживиха с много животни от картон, от хартия и пластелин и с много детска глъч. Много деца си направиха хартиено цвете на клечка или кукличка, която да закачат в саксиите с живи цветя у дома си или в училище.  Всички деца се оказаха много добри в приложните изкуства и времето неусетно ги пренесе в театрален спектакъл на тема екология. Кукли ги учиха на разделно сметосъбиране, на интересни факти от природата и на отговорно поведение. Най-палавият и любим герой на всички деца се оказа малкият Иванчо, когото децата научиха как да събира сметта разделно и в кой цвят варел какъв боклук да хвърля.
Екипът на ИМКА Добрич направи и мултимедийна презентация, с която запозна децата с множество идеи за приложни изкуства в домашни условия. Всички получиха и задачи за домашно, в които да включат и родителите си и близките и да им разкажат как да сме по-добри с природата. Всички дейности по проекта „Добри деца в еко-действие" помогнаха на децата да опознаят природата по-добре, да научат какво ни дава тя и да се запознаят как можем да я пазим и да се отнасяме към нея по-добре. Целта е децата и близките им да повишат знанията си за разделното сметосъбиране, да научат за вредата от пластмасата в околната среда, за това да са по-пестеливи с разхода на хартия, за да опазваме нашата гора.
„Идеята за този проект е да възпитаме добри деца с отговорно еко-поведение. Децата от двете училища се включиха с много желание и дори надминаха очакванията на екипа ни със своето въображение и ниво на критично мислене. Те всички обещаха да събират сметта разделно, да са по-отговорни и по-добри с природата. Предстои най-сполучливите еко-предмети, колажи, картини, тъкани черги, картички, украсени гърнета и кукли. да бъдат представени на изложба. Убедени сме, че те ще дадат добър пример и на своите родители и близки и ще пазят околната среда Вярваме, че „Добри деца в еко-действие" е само началото на поредица екологични проекти, с които ще се ангажираме за в бъдеще", споделя Кита Бончева, председател на У.С. на ИМКА Добрич. 
В рамките на шест месеца проектът цели да повиши самосъзнанието на децата за отговорно отношение към природата и ги направи по-добри граждани от малки. Той е подкрепен по програма „Съгради промяна", финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот" чрез фондация „ЕкоОбщност" и съфинансиран от ИМКА Добрич. В проекта се работи с екологично чисти материали, материали от природата и се избягва употребата на пластмаса и найлон.


ИМКА Добрич учи деца на еко-поведение

 През тази година ИМКА Добрич стартира проект „Добри деца в еко-действие". Цели се около сто деца от началните курсове на училища от града да се насърчат към отговорно поведение към околната среда. Чрез забавни работилници, екологични мисии и драматизации те ще се учат как да живеят в хармония с природата. Забавни ателиета по приложни изкуства ще помогнат на децата да опознаят природата по-добре, да научат какво ни дава тя и ние как можем да я пазим и да се отнасяме към нея. Желанието на екипа на ИМКА Добрич е да се включат и родителите в малки зелени мисии. Целта е децата и близките им да повишат знанията си за разделното сметосъбиране и да научат за вредата от пластмасата в околната среда. В дейностите на проекта са включени артистични ателиета, рисуване, ролеви игри, информационни кампании, прожекции, сценки, дискусии и много други интересни занимания, които предлагат на най-малките най-ефективния начин да научат повече за природата чрез забавление и игра.

„Идеята за този проект се роди в резултат на множество разговори с деца и родители по наши досегашни проекти. Децата просто копират поведението, което виждат в дома си. Установихме, че нито децата, нито родителите им знаят за вредата от пластмасата, например. В България статистиките показват, че повечето хора не обръщат внимание на ползите от разделното сметосъбиране като твърдят, че всичко отива на едно място. Живеем за мига и не мислим за идващото поколение. Не се замисляме за околната среда и за това, че трябва да я пазим. А в много случаи, хората не знаят как да се отнасят отговорно към природата или това им е безразлично. Наши устни анкети с децата показват, че те не познават системата за разделно сметосъбиране. Затова, решихме да се насочим със зелено послание към най-малките, тъй като те са непредубедени, учат бързо и ще дадат добър пример на своите връстници и приятели. Вярваме, че „Добри деца в еко-действие" е само началото на поредица екологични проекти, с които ще се ангажираме за в бъдеще", споделя Кита Бончева, председател на У.С. на ИМКА Добрич.

В рамките на шест месеца проектът цели да повиши самосъзнанието на децата за отговорно отношение към природата и ги направи по-добри граждани от малки. Той е подкрепен по програма „Съгради промяна", финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот" чрез фондация „ЕкоОбщност".

ИМКА Добрич учи децата на толерантност чрез музика

ИМКА Добрич стартира иновативен двугодишен проект „Музикотерапия за добри деца", който предлага начини за социално включване на деца в риск и третира проблема на нарастваща агресия в училище от най-ранна детска възраст. Проектът се основава на комбинация от музикални и артистични подходи и заимства елементи от световно известната и утвърдена методология на композитора Карл Орф „Шулверк".

Проектът на ИМКА Добрич обхваща 50 деца от началните и предучилищни класове, които ще бъдат подбрани от екипа на организацията. Децата ще имат достъп до професионални музиканти, артисти, психолози и ще експериментират музикални и арт-подходи за себеизразяване. Цели се превенция на нарастващото насилие в училище от ранна детска възраст. Проектът включва креативни методи на работа чрез музика и музикални инструменти, достъпни за децата, рисуване, театър и приложни изкуства. Разчита се на активното участие на децата, а и на родителите. Всяко дете е уникално и подходът ще развива артистичните и музикални умения, чрез които детето най-добре изразява чувствата си. По случай 1 и 3 март ИМКА Добрич организира работни ателиета за деца за изработване на мартеници, аксесоари с трибагреника и украсяваха чанове с прежда.

„Има редица проблеми, които ни провокираха да развием тази проектна идея. Много от децата са оставени на грижите на баби и дядовци, тъй като родителите са на работа или са в чужбина. Ставаме свидетели на нарастващ брой деца, застрашени от рисково поведение. Малко е застъпено гражданското образование в училище, особено в началните курсове. Днешните деца все по

Този уебсайт е осъществен с помощта на www.ngobg.info